A hirdetők is jól járnak, ha együtt hallgatjuk a Spotify-t

Megosztás

A Magna Media Trials divíziója és a Spotify közösen vizsgáltak egy eddig kevésbé feltárt fogyasztói viselkedést: a digitálisaudio-tartalmak közös hallgatását és annak hatását a hirdetésekkel szembeni attitűdre. Az alábbiakban a The Togetherness Effect: Why Brands Should Be Paying Attention to Co-Listening címet viselő kutatásból szemezgetünk.

Mint kiderült, a többség számára a zenei és egyéb audioélmények megosztása, az angolul co-listeningnek nevezett jelenség nagyon is természetes: a válaszadók 74%-a tesz így legalább heti egy alkalommal. Az ezt a viselkedést követők 86%-a Z-generációs felhasználó, ami azt igazolja, hogy a márkák számára jó lehetőséget kínál a co-listening megértése és kiaknázása annak érdekében, hogy meg tudják szólítani a nehezen elérhető célcsoportokat.

A kutatásból az is kiderült, hogy akik együtt hallgatnak audiotartalmakat, azok boldogabbak, relaxáltabbak és jó értelemben izgatottabbak, mint az átlag. Emellett a platformon elhangzó hirdetésekkel kapcsolatban is pozitívabb asszociációkról számoltak be. Nemcsak e téren, hanem a keresési és vásárlási szándék, valamint a kedvelés terén is jobb eredményt mutattak fel a többieknél.

“A kutatásunk azt mutatja, hogy azok a hirdetők, akik képesek elérni a tartalmakat közösen hallgatókat, egy olyan közönséget tudnak megszólítani, amely nagyobb valószínűséggel elégedett, jól érzi magát és könnyen rá tud hangolódni a tartalmakra, beleértve a hirdetéseket is”– mondja Kara Manatt a Magna részéről.

Néhány érdekesség a felmérésből, amire a márkáknak érdemes figyelniük:

  • A történetmesélésre építő hirdetések jobban teljesítettek, mint a termékfókuszú reklámok – akár figyelemfelkeltésről, akár márkapercepcióról, akár a hirdetett termék iránti nyitottságról volt szó.
  •  A közös hallgatást választók nem kedvelnek minden eszközt egyformán. A tartalmak hallgatására játékkonzolt használók 79%-a co-listener, míg az okostévé esetében 73% az arány. Ezeket az okoshangszórók (62%), az autók hangrendszere (52%) és a számítógépek, laptopok (50%) követik.
  • A közös hallgatásnak is megvan a maga “főműsorideje“. Ez a viselkedés elsősorban ebédidőben, tömegközlekedés közben és késő este jellemző.
  • A zenehallgatókhoz képest a podcasteket hallgatók nagyobb arányban érezték magukat feldobottnak, fókuszáltnak vagy épp kíváncsinak a tartalomfogyasztás közben, és magasabb arányban akartak a márkákról további információt szerezni.
  • A közös hallgatás több, mint a tartalmakon osztozás praktikuma. A megkérdezettek különleges kapocsról, közös mókáról és a hangulat javításáról beszéltek.

A kutatásról készült teljes összefoglalót az IAB-tagok a Dokumentumtárban érik el.

Címlapkép: Wesley Tingey / Unsplash

Kapcsolódó: