Ügynökségek előrejelzései 2024-re: jelentős digitális bővülés, előretörő videós szektor

Megosztás

A Kantar 2024-es előrejelzése és a Dentsu idei évi médiatrendjeit jósló illetve reklámpiaci mozgásait becslő jelentése után ezúttal a Magna, a Zenith és a GroupM ügynökségcsoport várakozásai közül szemezgettünk. 

Magna: Dinamikus digitális növekedés

A Magna Global előrejelzése szerint a globális reklámköltés 2024-ben 7,2%-kal bővülhet az előző évhez képest, ami így elérheti a 914 milliárd dolláros összköltést. A növekedés fő hajtóereje a stabilizálódó gazdaság, a csökkenő infláció, a digitális innováció és az olyan események, mint az ötkarikás játékok vagy a választások (2024-ben bolygónk lakosságának fele fog voksolni! – a szerk.). A világ legnagyobb digitális piacának számító Egyesült Államokban például az elnökválasztás és a nyári olimpia miatt, becsléseik szerint 8,4%-kal ugranak majd meg a reklámköltések. Globálisan tekintve azonban digitális területen 9,4%, míg a hagyományos médiánál (televízió, audio, print, OOH) mindössze 2,2% bővülést vetít előre a Magna elemzése.

A tavalyi évben a hagyományos médiában realizált globális reklámköltés 4%-kal csökkent, a digitális költés pedig 10,5%-kal nőtt, vagyis a globális reklámköltések 69%-a a digitális médiában landolt. A legnépszerűbb szegmensnek a search bizonyult, a Meta és a TikTok által uralt social media 15,2%-os, a rövid videós tartalmak (főként a YouTube-on és Twitchen) pedig 9%-os mértékben növekedtek az előző évhez. Összességében azonban a bővülő digitális költések fő hajtóereje az e-kereskedelem és a retail media volt, ez a tendencia pedig 2024-ben is folytatódni látszik.

Zenith: A 2024-es növekedés után 2025-ben további bővülés várható

Az ügynökség decemberi becslése szerint tavaly 5,3 százalékkal nőtt a globális reklámköltés, a digitális szektor pedig még a korábbi várakozásoknál is jobban teljesített az utolsó két negyedévben. A Zenith 2024-re 4,8 százalékos reklámköltés-növekedést vár, amelybe azonban nem számolta bele az amerikai elnökválasztási kampány költéseit. Az ügynökség szerint a párizsi olimpia mellett a kínai márkák erősödő jelenléte is befolyásolhatja az idei év reklámköltéseit.

Regionális szinten 2026-ig egészséges növekedési ütemre számítanak, különösen a fejlett piacok tekintetében. A legnagyobb, 5,7 százalékos növekedés 2024-ben az amerikai kontinensen várható, Európában 4,5 százalékos, az ázsiai-csendes-óceáni (APAC) régióban pedig 3,8 százalékos bővülést jósolnak utóbbit a kínai gazdaság vártnál lassabb talpra állása is befolyásolja.

A leggyorsabban továbbra is a digitális költések növekedhetnek: 2024-ben a teljes reklámköltés 59 százalékát, 2026-ban akár a 61 százalékát adhatja. A videó szegmense továbbra is meghatározó lehet, közel 30%-os részesedést érhet el a teljes reklámpiacon, a növekedés hajtóerejeként pedig a YouTube-ot és a TikTokot említi a Zenith közleménye.

GroupM: Közösségi élmény, D2C és AI 

A GroupM decemberben ismét kiadta a This Year, Next Year előrejelzését, amely szerint 2023-ban a globális reklámköltés 5,8%-os növekedést mutatott az előző évhez képest (ha kizárjuk az amerikai politikai költés hatását). Negatív tényezők között említik a magas kamatszinteket és a kínai gazdaság lassabb helyreállását. Elemzésük szerint a nominális növekedés 2024-ben mérséklődhet, az ötéves előrejelzés azonban jelentős bővülést vetít előre a retail media és a digital out of home területen.

Beszámolójukban kiemelik, hogy három fő tényező alakítja jelenleg a reklámpiacot, amelyek a következő években jelentős hatással lehetnek a költések megoszlására. Elsőként a közvetlen fogyasztói marketinget említik, amely még azoknál a hirdetőknél is előtérbe kerül, akik ügynökségeket használnak. Ez különösen igaz az autóiparra, a médiára és a szórakoztató iparra, ahol a személyre szabott üzenetek célba juttatása az elsődleges kommunikációs irány. Ugyanakkor kiemelkedő fontosságúvá vált a közösen megélt események, köztük a sportesemények szerepe is, amelyeknek egyre nagyobb a közösségépítő ereje, és amelyek felé a márkák is egyre határozottabban fordulnak.

Harmadik tényezőként a mesterséges intelligenciát emelik ki, amely minden szinten előretör, legyen szó termékről, szolgáltatásról vagy a vállalatok működtetéséről. Azok a nagyobb márkák és médiumok, amelyeknek már van tapasztalata a használatával, mostanra jelentős előnybe kerültek, könnyebben tudják majd kiaknázni a rendelkezésre álló adatokat és egyben meghatározni az AI integráció irányvonalát is.

Nyitókép illusztráció: Geralt / Pixabay

Kapcsolódó: